Het dorp Balatonfökajár in Hongarije

Het dorp is gelegen op een rustig plekje in Hongarije op ongeveer 3 km vaan de oostkant van het Balatonmeer. Het dorp bestaat reeds sinds de Romeinse tijd. In de archieven wordt het dorp voor het eerst genoemd in 1086 als een wisselplaats voor paarden van St. Stephan I.

De toren van de kerk uit de 16e eeuw is tijdens de Turkse bezetting opgeblazen. De kerk is toen vergroot en herbouwd. De huidige protestantse kerk dateert van 1793.

Verdere bezienswaardigheden in het dorp zijn de vele kleine wijnkelders. U heeft in de directe omgeving mooie vergezichten over de heuvels aan de noordkant van het meer. De streek staat bekend om de langgerekte wijnvelden en de uitstekende wijnen die daarvan -vaak door de eigenaren zelf- gebotteld worden. In het dorp bevindt zich het bekende wijnhuis "Feind". Je kunt hier terecht voor heerlijke witte, rode en rose wijnen.

Naast enkele supermarktjes en een enkel restaurant, waar je zomers gezellig kunt eten, is er verder een cafe/bar, een postkantoor, een trein- en busstation, een kerkje en een internetcafe. Van uitgaan in het dorp zelf moet niet te veel verwacht worden, maar langs het Balatonmeer vindt u elke vorm van vertier. In Balatonakarattya (5 km): discotheek, bank, tennis, minigolf, zwemmen, watersport, strand. Balatonkenese (6 km): manege. In Balatonfzfo (9 km): buiten- en overdekt zwembad, sauna. Balatonfured (18 km): fietsverhuur, verhuur bootjes/surfplanken, paardrijden. Aan de zuidzijde van het Balatonmeer op circa 15 km Siofok. Een bijzonder toeristische plaats waar 's zomers vooral veel jeugdige vakantiegangers hun vertier vinden. Overal in de omgeving vindt u gezellige eethuisjes in typisch Hongaarse sfeer.

In de directe omgeving liggen twee spoorlijnen en de autosnelweg M7 (E71) en de hoofdweg 71 direct langs het Balatonmeer (en paralel de nieuwe weg 710; vlotter maar niet toeristisch). Op die wijze zijn de bezienswaardige plaatsen in de directe omgeving (Veszprem, Szekesfehervar, Siofok, Nagyvazsony, Bakony-gebergte) snel bereikbaar. En wilt u naar de echte grote steden? Binnen een uur bent u in Budapest (95 km). Wenen, op 250 km, duurt iets langer. Maar ook steden als Gyor (90 km), Pecs (160 km) en Debrecen (350 km) zijn de moeite waard.