Budapest bezienswaardigheden

Budapest is een schitterende stad die u intensief moet verkennen. Hieronder geven wij u wat tips. Maar we beginnen met een korte uitleg bij het op deze site (en wellicht in print) aan u verstrekte kaartje.

 

Algemene uitleg bij de kaart.

Onder het submenu treft u een kaart van Budapest aan waar de openbaar vervoersverbindingen op vermeld zijn. Als u onze vakantievilla heeft gehuurd hebben wij waarschijnlijk een exemplaar van deze kaart aan u toegestuurd. Die kaart is verdeeld in de vakken A1 t/m H7; op de website ziet u alleen B2 t/m G6. Om de kaart wat gemakkelijker te kunnen lezen de volgende aanwijzing met betrekking tot de verbindingen:

legenda-2rose/paars: wandelgebied (zie bv D4)

zwarte lijn: trein (zie bv G5)

Donker groen: ondergrondse trein

Geel/rood/blauw: 3 metrolijnen van budapest

Dun onafgebroken rood: tramlijn

Dun rood stippellijn: trolley bus

Dun onafgebroken blauw: buslijn.

Nummers van de bus- of tramlijn staan als cijfertjes afgedrukt in zelfde kleur als de lijn.

3 woordjes Hongaars om gemakkelijker een kaart te kunnen lezen:

Utca of ut = straat

Hit = brug

Tér = plein

De metro-stations zijn goed aangegeven op het kaartje en staan in de regel ook goed op de route-aanduiding met andere kaartjes (bij een museum, hotel, etc.). Via die stations weet je in de regel dus snel waar je op de kaart zit/ moet zijn. Daarnaast is de kaart in vakken ingedeeld A1 t/m H7, die zal ik ook gebruiken in mijn beschrijving.

Als wij in Budapest zijn kopen we altijd bij een metrostation een kaartje voor alle openbaar vervoer voor 24 uur (of 72 uur). Kost iets in de orde van €5,= per dag. Je bent in no-time op de plek in de stad waar je wilt zijn en verspilt niet al je energie en tijd aan te lange wandelingen.

Op de volgende site tref je een mooie opsomming van bezienswaardigheden in Budapest. Met een eenvoudige klik met je muis krijg je het kaartje en weet je waar het in die grote stad ligt. En met hetzelfde gemak klik je op het foto’tje en er wordt bondig wat meer verteld/getoond over die bezienswaardigheid.

http://www.google.nl/#q=budapest+bezienswaardigheden

1. Parlementsgebouw.

fotol03fotol29Als ik vrienden/gasten Budapest laat zien dan gaan we zeker ook naar het parlementsgebouw (C3). Als je het gebouw (ook) aan de binnenkant wilt zien (zeer de moeite waard!) dan moet je een kaartje kopen voor een rondleiding met gids. Die kun je het best vooraf al per internet kopen en printen zodat je niet in de wachtrij komt. Kopen kan eenvoudig via Jegymester: http://www.jegymester.hu/parlament . (Knopje rechtsboven geeft je de engelse versie). De rondleiding duurt 45 tot 60 minuten.

 

 

 

2 . Sint Stephanus basiliek.

fotol33fotol40Deze kerk is op loopafstand van het parlementsgebouw (D4) en zeker het bekijken waard. Voor degene die dit soort zaken interessant vindt: in een vertrek met de entree links voor in de kerk (altaar zijde) wordt de rechterhand van de heilige koning Stephanus als reliek bewaard en getoond.

 

 

 

 

 

 

 

3. De burcht.

fotol15De Burcht ligt op een plateau en het gehele complex bestaat uit tientallen historische en architectonische waardevolle gebouwen en vele nauwe straatjes en steegjes, waarvan de loop sinds 7 eeuwen niet is veranderd, zo schrijft Wikipedia (B4/C4). Omdat het allemaal op een heuvel ligt, moet je behoorlijk traplopen om er te komen. Het kan ook gemakkelijker. Wij gaan doorgaans naar het metrostation Moskva tér (B3) en pakken daar de bus. Als je op dit plein met je rug naar de tram en metro staat, zie je een straat die een stukje hoger ligt en waar je komt door een trap op te lopen. Dat moet je doen en dan in die straat (linksaf, overkant) bij de halte buslijn 16 pakken. Die brengt je naar de burcht en omgekeerd later weer naar het Moskva tér.

fotol06Trek er rustig een dagdeel voor uit om het gebied van de burcht te verkennen. fotol05Je hebt er ook de Mathiaskerk en het bekende Vissersbastion. Vanaf het Vissersbastion heb je een prachtig uitzicht over de Donau. Je ziet het Parlementsgebouw aan de andere zijde van de rivier en ook de beroemde Kettingbrug over de rivier. Meer in de verte zie je de koepel van de Sint Stephanus Basiliek (in het verlengde van de kettingbrug). Als je van hier naar de burcht zelf loopt, passeer je eerst nog het presidentieel paleis (linkerhand) waar de wacht met tromgeroffel en ceremonieel vertoon eens per uur (?) wordt gewisseld. In de burcht zelf zijn tegenwoordig musea gehuisvest. Wij hebben het (nationaal ?) schilderijenmuseum meer dan eens bezocht; prachtig!

gebak1Trek in koffie met gebak gekregen? Het lekkerste gebak wordt naar mijn idee verkocht bij Ruszwurm Cukraszada, Szentháromság utca 7. De kremes (een soort tom-poes van slagroom) is vast niet goed voor de lijn, maar “goddelijk” lekker!

 

 

 

4. Heldenplein en omgeving.

fotol56museumszpmuveszetiHet heldenplein (Hósök tér F2) is gemakkelijk te vinden, want de metro heeft daar een halte. Het plein zelf toont met enorme beeldhouwwerken de 7 stichters van Hongarije en een reeks van koningen die er de scepter gezwaaid hebben. Aan het plein heb je het museum van schone kunsten

(Szépművészeti Múzeum) dat we zelf nog niet bezocht hebben, maar wel op ons lijstje staat. Eén metro-halte verder, helden1maar ook prima te lopen vanaf het plein, bevinden zichde Széchenyi-baden. Dit is één van de vele kuuroorden in het Hongaarse Boedapest. Het is het grootste medicinale kuuroord van Europa. De bronnen die voor de toevoer zorgen zijn 23C en 25C. De baden liggen in het stadspark van Boedapest: Városliget. Op ons kaartje aangeduid met nr. 75. Een wandeling door dit grootste park van Budapest is aangenaam. Op het eiland in de stadsvijver ligt het Slot Vajdahunyad. Zomers tref je kanoërs in deze vijver en in de winter doet het dienst als ijsbaan.helden2

 

 

 

 

 

 5. Stadswandeling bij nacht.

  

fotol49fotol46Budapest toont zich ook prima bij nacht. We raden een wandeling in het donker langs de Donau van harte aan. Loop bij voorbeeld ergens vanaf het hoekpunt C5-D4 op het kaartje langs de rivier in de richting van het parlementsgebouw. Aan de andere zijde van de Donau zie je de burcht in prachtig kunstlicht magistraal in al zijn glorie staan. Bij de mooi verlichte kettingbrug (Széchenyi lánchid) steek je de rivier over en vervolgt dan de wandeling in dezelfde fotol48richting (maar nu dus aan de andere oeverzijde); je krijgt een sprookjesachtig uitzicht op het parlementsgebouw waarvan de lichten zich in de rivier weerspiegelen.

En dit is maar een greep uit de bezienswaardigheden. Ga vooral ook zelf op ontdekkingsreis.